Hoera Peut 5 jaar

Tijdens de tankstation vakbeurs in Houten een week geleden, vierde Peut het 5 jarig bestaan van de brandstofformule met een gezellige borrel op de stand en de live opening van Peut Coevorden. Tijdens de speech van voorzitter Erik Lagendijk stonden de aanwezigen stil bij het ontstaan van Peut en wat we in de afgelopen vijf jaar hebben opgebouwd.

 

Met een glas bubbels in de hand werd op een scherm live overgeschakeld naar ondernemer Wieger Bakker in Coevorden, die samen met de wethouder het station op feestelijke wijze officieel opende.

 

Kon u niet bij de feestelijkheden aanwezig zijn? Hieronder hebben we de speech van Erik Lagendijk toegevoegd.

 

Hoe het allemaal begon

Op 7 november 2014 opende we in Moordrecht de eerste PEUT locatie. Deze opening was het sluitstuk van een mooie campagne, ingezet door BETA. BETA had eerder in 2014 aangegeven dat er een eerlijk speelveld moest komen voor de zelfstandig tankstationondernemers. Met de 4 Gouden Regels in de hand werd de richting bepaald over hoe het inkoopmodel gewijzigd moest worden. De belangrijkste Gouden Regel is dat ook de kleine zelfstandige tankstationondernemer kan gaan inkopen op de wereldmarktprijs. Op deze wijze beschikken we allemaal over de beschikbare marge en kunnen we een gelijke strijd voeren.

 

Het louter benoemen van de Gouden Regels ging enkele ondernemers niet ver genoeg. In het voorjaar van 2014 werd hierom de coöperatie De Vrije Pomp opgericht. Het doel van de coöperatie is om door samen te werken meer brandstofmarge te realiseren. Onder andere is dit doel bereikt door een inkoopcontract te sluiten op basis van de Gouden Regels voor brandstof en LPG. Daarnaast is er een samenwerking gekomen op een brandstofkaart, hebben we het eigen loyaliteitsprogramma tank & schenk, een eigen automotive lijn en organiseren we jaarlijks een aantal brandstofacties. Bij de coöperatie staat vrijheid hoog in het vaandel. Leden mogen dan ook kiezen waar ze aan mee willen doen cq van welk aanbod ze gebruik wensen te maken.

 

Peut

Toen het huis van de Vrije Pomp ontstond en het brandstofcontract gesloten werd, begon het gevoel te kriebelen bij enkele ondernemers om ook samen een formule te lanceren. In de zomer van 2014 werd dan ook hard gewerkt aan een naam, kleurstelling en de waarden waaraan de formule moest voldoen. In Noordwijk bij marketingbureau Aan Zee is toen PEUT ontstaan. De formule staat voor oer-Hollands, nuchter, stoer en fris en wil vooral de gezellige buurtvriend zijn. De stations worden door familiebedrijven gedreven met een grote lokale bekendheid. We willen niet de goedkoopste zijn maar ook zeker niet de duurste. Met service en lokale betrokkenheid hopen wij onze klanten te binden. Juist het programma van tank & schenk past hier goed bij omdat met dit programma de lokale verenigingen een stevige steun in de rug krijgen.

 

Op 7 november dus exact 5 jaar geleden opende PEUT Moordrecht. Er volgde nog 17 openingen en vandaag zijn we trotst dat we live aanwezig mogen zijn bij de opening van PEUT 19! Ondanks de hete adem van partijen die locaties willen bemachtigen, blijft de club groeien. De reden is niet alleen omdat er meer marge valt te pakken, de reden is vooral dat het ondernemen met PEUT zo leuk is. We bepalen met elkaar zelf de koers en het is ons eigen merk. Dat betekent dat je best weleens tegen problemen aanloopt. Ook de zogenaamde kinderziekten zijn ons niet vreemd. Echter met een goede teamspirit en fijne partners overwinnen we deze problemen altijd. We doen het samen! 

 

Kijken we terug op de afgelopen 5 jaar dan zien we dat de zelfstandige ondernemers een gezonde inkoopmarge hebben. Dat resulteert in gezonde bedrijven en mooie huur- en verkoopprijzen. Wij zijn ervan overtuigd dat PEUT samen met de Gouden Regels van BETA deze ontwikkeling in gang heeft gezet en verder heeft voortgestuwd. Hier zijn we beretrots op. We zullen ons werk dan ook voort blijven zetten. Veel miljoenen liters verder kunnen we zeggen: "PEUT is here to stay". Het bewijs wordt vandaag in Coevorden geleverd. Graag proosten we op 5 jaar PEUT en nodigen we u uit naar de opening van Peut Coevorden te kijken. Volgens ons bent u getuige van de eerste live opening op een beurs. Kortom, weer een Peut-primeur!